Mednarodni muzejski dan v Parku vojaške zgodovine

18.maj 2022

Park vojaške zgodovine se je tudi v letošnjem letu pridružil obeleževanju Mednarodnega muzejskega dne, ki ga skupnost muzejev praznuje z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in promoviranja njihove moči ter vrednot. V sredo, 18. maja 2022 je bila tako v Parku odprta manjša gostujoča razstava, ki jo sestavljajo figure udeležencev vojskujočih se strani v drugi svetovni vojni (med njimi so figure državnikov, vojskovodij, oficirjev in vojakov).   

Avtor razstave je Alojz Premrov, arhitekt, ki se vseskozi ukvarja tudi z likovno dejavnostjo, slikarstvom, kiparstvom in oblikovanjem. V Parku vojaške zgodovine Pivka se s svojo zbirko predstavlja že tretjič. Leta 2012 je gostoval z razstavo »Vojaki na ozemlju Slovenije od 1. do 21. stoletja«, ki je prikazovala pregled razvoja vojaških uniform in opreme skozi stoletja, leta 2020 pa je na ogled postavil razstavo »Prva svetovna vojna – figurativni prikaz udeležencev vojskujočih se strani«. Na svoji tretji muzejski postavitvi poskuša  s pomočjo figur vojakov različnih vojska predstaviti pripadnike oboroženih sil in gibanj, ki so sodelovali v spopadih druge svetovne vojne, pri čemer poudarja enote in skupine, ki so bile prisotne na območju Jugoslavije.

Zbirko kipcev Alojza Premrova lahko označimo za figurine, tj. za kipce, figurice oziroma drobne plastike, izdelane pa so bile ob osemdesetletnici napada na Jugoslavijo.  Avtor jih je zasnoval kot serijo unikatnih keramičnih plastik, izdelanih iz bele gline in pobarvanih s podglazurnimi barvami, zato imajo enako velikost, spreminja se samo stilizacija uniform in drugih temeljnih značilnosti. Pri tem avtor upošteva zgodovinsko avtentičnost.