Muzejski blog: John Anton Blatnik

26.januar 2024

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil novico, da bodo v okviru infrastrukturnega zakona obnovili/nadomestili t.i. Blatnikov most, ki povezuje zvezni državi Minnesoto in Wisconsin. Most je bil zgrajen leta 1961 in poimenovan po vplivnem ameriškem Slovencu Johnu Antonu Blatniku.

Zgodba Johna A. Blatnika na razstavi "Do pekla in nazaj". Foto: Peter Požar

Zgodba Johna A. Blatnika na razstavi “Do pekla in nazaj”. Foto: Peter Požar

Njegova zgodba je predstavljena tudi v stalni razstavi “DO PEKLA IN NAZAJ – Zgodba padlih ameriških letal med II. svetovno vojno na območju Slovenije,” ki je bila v Parku vojaške zgodovine, ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, odprta leta 2017.

Most Johna A. Blatnika, ki povezuje ameriški zvezni državi Minnesoto in Wisconsin. Foto: Wikipedia

Most Johna A. Blatnika, ki povezuje ameriški zvezni državi Minnesoto in Wisconsin. Foto: Wikipedia

John Blatnik se je rodil leta 1911 v slovenski rudarski družini v Minnesoti. Leta 1935 je zaključil študij kemije in bil leta 1941 izvoljen v senat države Minnesota. Ob vstopu Združenih držav Amerike v drugo svetovno vojno se je kot prostovoljec priključil vojnemu letalstvu, kjer je bil zaradi znanja slovenskega jezika dodeljen enoti OSS (Office of Strategic Services – Urad za strateške službe).

Razstava "Do pekla in nazaj" je bila odprta leta 2017. Foto: Peter Požar

Razstava “Do pekla in nazaj” je bila odprta leta 2017. Foto: Peter Požar

V povezavi z Glavnim štabom hrvaških partizanov je avgusta in septembra 1944 v okolici Gline na Hrvaškem kot stotnik vodil skupino za reševanje ameriških letalcev, v kateri so bili še višji vodnik Joseph Bradshaw ml. in desetnik Arthur S. Kern. V januarju 1945 se je pridružil Glavnemu štabu Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije v Beli krajini. Partizane je spremljal vse do osvoboditve Trsta. Kljub temu, da je osebno veliko pripomogel k nemoteni pomoči zahodnih zaveznikov partizanskim enotam, je OZNA stotnika Blatnika v svojih poročilih označila za nasprotnika narodnoosvobodilnega gibanja.

John Blatnik je bil leta 1946 kot demokratski zastopnik izvoljen v ameriški kongres; vanj je bil nato izvoljen še trinajstkrat.
Leta 1971 je bil po njem poimenovan 2431 m dolg most preko zaliva St. Louis, ki povezuje Minnesoto in Wisconsin.
John Blatnik, ki se je rad vračal v Slovenijo, je umrl decembra 1991. Leta 1996 je posmrtno prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije “za zasluge v dobro slovenskega naroda med drugo svetovno vojno in po njej ter ob osamosvajanju in za krepitev prijateljstva med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo.”

Objava ameriškega predsednika Joa Bidna na omeržju X. Vir: X

Objava ameriškega predsednika Joa Bidna na omrežju X. Vir: X