Jesenski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine smo v nedeljo, 13. oktobra, vrhunec jesenske sezone kronali z že tradicionalnim Jesenskim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine. Obeti sončnega vremena so v kombinaciji s pestrim programom dogajanja letos k udeležbi pritegnili rekordnih 350 pohodnikov.

Bolj vajeni samostojnega potepanja po naravi so se po slabih petnajst kilometrov dolgi pohodni poti lahko podali sami, za preostale pa smo tokrat prvič pripravili tudi v celoti voden pohod z animiranimi postanki in okrepčili na osrednjih točkah. Skupina pohodnikov se je v spremstvu izkušenega lokalnega vodnika izpred Parka vojaške zgodovine najprej podala do kaverne iz prve svetovne vojne na nekdanjem vojaškem poligonu, kjer je udeležence po kratkem vzponu razveselil domač zeliščni čaj lokalne zeliščarke Metke Vergan, pripravljen v kotličku na terenu.

Ob poučni vodnikovi razlagi so se nato vzpeli do vrha hriba Primož, na katerem je poleg lepih razgledov na Pivško kotlino pohodnike navdušila notranjost nekoč mogočne podzemne utrdbe Alpskega zidu s svojimi skrivnostnimi tuneli in ohranjenimi podzemnimi prostori. Na vrhu je zadišalo tudi po pečenem kostanju, s katerim so se pohodniki okrepčali, preden so nadaljevali pot proti Šilentabru.

Zadnji večji vzpon do vrha je pohodnike še enkrat nagradil s panoramskimi razgledi nad dolino, med postankom pa so lahko obiskali tudi lokalno podružnično cerkev svetega Martina, ki bdi nad okolico. Ob poti so naleteli celo na lokalnega junaka Martina Krpana.

Po okrepčilu na turistični kmetiji Andrejevi v Narinu so udeleženci peturni pohod zaključili nazaj v Parku vojaške zgodovine, kjer je večina prijeten izlet sklenila še z ogledom zbirk in razstav. 

Poučno noto letošnjega Jesenskega pohoda po Krožni poti vojaške zgodovine so še zlasti poudarile dopolnjene in prenovljene informativne table ob poti o naravnih, kulturnih in zgodovinskih zanimivostih Pivške kotline, ki so bile zamenjane tik pred izvedbo pohoda v sklopu rednega projekta vzdrževanja pohodne poti in infrastrukture ob njej.