Izjemna muzejska donacija

26.oktober 2020

Park vojaške zgodovine je v minulih dneh nepričakovano prejel donacijo izjemne zgodovinske vrednosti – usnjeno pilotsko kapo Kraljevega vojnega letalstva (RAF) tipa C iz obdobja druge svetovne vojne. Že sama bi predstavljala izredno muzejsko najdbo, strokovno potrjeno dejstvo, da je pripadala vodniku RAF-a Petru J. Clarku, pa iz nje dela senzacionalno odkritje. Gre namreč za pilota letala Supermarine Spitfire MJ116, padlega ob Ižanski cesti v Ljubljani 18. septembra 1944, katerega ostanki so bili izkopani v obsežni arheološki akciji v avgustu in oktobru 2019.   

Arheološki raziskovalni konzorcij za Ljubljano je ob 75-letnici sestrelitve letala po naročilu Muzeja in galerij mesta Ljubljane na podlagi predhodne arheološke raziskave uspešno izvedel izkop ostankov letala. Krona uspeha arheološke ekipe pod vodstvom dr. Andreja Gasparija je izkop odlično ohranjenega letalskega motorja, slavnega Rolls-Royceovega Merlina 63.

Video dviga: 

Izkopane razbitine so bile prepeljane v Park vojaške zgodovine in po konservatorsko-restavratorski obdelavi umeščene v muzejsko postavitev, kjer vzbujajo veliko zanimanje obiskovalcev.

Zgodbo razbitin letala tako sedaj, po neverjetnem spletu naključij, dopolnjuje tudi osebni predmet vodnika Petra J. Clarka, ki je ob sestrelitvi letala izkočil, bil zajet in konec vojne dočakal v nemškem ujetniškem taborišču. Peter J. Clark je umrl v Angliji leta 2015, samo štiri leta pred izkopom razbitin njegovega letala.

Izjemna najdba, ki jo je dolga leta hranil g. Marjan Cimprič je bila iz zgodovinske pozabe iztrgana po zaslugi Aleša Bediča, saj mu je uspelo z veliko prizadevnostjo najti dragoceni eksponat in posredovati pri njeni predaji muzeju.

Park vojaške zgodovine se ob tem iskreno zahvaljuje Alešu Bediču in Marjanu Cimpriču za pridobitev ter donacijo tega pomembnega eksponata letalske zapuščine. 

​ Več tukaj.