Erasmusova poletna šola: Heritologija na obisku v Parku vojaške zgodovine

11.julij 2024

Park vojaške zgodovine je bil skupaj z Univerzo Alma Mater Europaea (Institutum Studiorum Humanitatis), Oddelkom za arheologijo Univerze v Ljubljani, Narodnim muzejem Slovenije in podjetjem Krasen Kras soorganizator Erasmusove poletne šole Heritologija (Erasmus Summer School on Heritology), ki sodi v mešani  intenzivni program (Blended Intensive Programme) v okviru programa Erasmus+ in je potekala od 8. do 12. julija 2024. Časten pokrovitelj poletne šole je bil nekdanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Heritologija je veda o varovanju in širjenju poznavanja kulturne dediščine s pomočjo muzejev in spomenikov. Preučuje različne trenutne in pretekle prakse predstavljanja dediščine in venomer išče tudi nove načine prezentacije kulturne dediščine ter z njo povezanih zgodb javnosti.

Udeleženci poletne šole heritologije so poslušali številna predavanja, se udeležili enodnevnih ekskurzij in delavnic eksperimentalne arheologije, obiskali pa so tudi različne muzeje ter druge znanstvene in kulturne institucije. Teme predavanj so zajemale dediščino na sploh, pomen njene pristnosti, identitete in vrednot, ki jih prestavlja, dobre prakse interpretacije in komunikacije dediščine med znanostjo in javnostjo, ter vlogo muzeologije, muzejev ter njihovega poslanstva. V okviru predavanj je bila predstavljena tudi vloga novih in razvijajočih se tehnologij v muzejih. Celotna sekcija izobraževanja je bila namenjena obdelavi občutljive in sporne dediščine, na primer dediščini konfliktov in njenemu družbenemu pomenu, dotaknili pa so se tudi vprašanja, kako tovrstno dediščino predstaviti javnosti.

Udeleženci šole, skupaj jih je bilo 36 iz različnih evropskih držav, so v četrtek, 11. julija 2024, obiskali tudi Park vojaške zgodovine, kjer jim je direktor, mag. Janko Boštjančič, pripravil predavanje »Muzeji in težka dediščina vojaške oborožitve«, pri čemer je dal poseben poudarek vprašanju, kako se Park sooča ter osvetljuje občutljive teme preteklih in žal tudi trenutnih vojn in konfliktov v svetu. Predavanju je sledil ogled razstave Enigma: Skrivnostno zakulisje vojne, ki je bila letos tudi nagrajena z Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke v muzealstvu.