Dve leti od prihoda helikopterja Mi-8

30.november 2021

Na današnji dan, 30. novembra 2019, se je muzejski zbirki Parka vojaške zgodovine pridružil vojaški helikopter Mil Mi-8.
Njegova umestitev v muzejsko postavitev je bila rezultat mednarodne izmenjave eksponatov, ki sta jo v sklopu zglednega sodelovanja izvedla Vojaški muzej Slovenske vojske in Muzej Poljske vojske (Muzeum Wojska Polskiego).

Helikopter je po logistično zahtevnem prevozu, ki jo je donatorsko izvedlo podjetje CEM-TIR, iz Poljske s svojim prihodom v Park vojaške zgodovine pomembno dopolnil serijo muzejskih težkokategornikov, v katero sodi skupaj z lokomotivo, podmornico in po novem tudi policijskim čolnom P-111.


Za dosedanjo pomoč pri sestavljanju in umestitvi helikopterja se iskreno zahvaljujemo sodelavcem v @parkvojaskezgodovine, mag. Matjažu Ravbarju iz Vojaškega muzeja SV, predvsem pa pripadnikom 153. Letalsko tehnične eskadrilja SV (153.LETEHESK) za izjemno tehnično znanje, profesionalnost, iznajdljivost in potrpežljivost.


Upamo, da bo helikopter Mi-8 kmalu deležen temeljite obnove ter kar se da hitro tudi umestitve v morebitne nove paviljone v PVZ. Ana Čič/Rok Pirjevec / Bostjan Kurent / Valter Leban

created by dji camera