Doživite izkušnjo letenja z letalom MiG-21!

30.marec 2018

Poslanstvo muzeja je tudi v tem, da obiskovalcem daje možnost ne samo videti, ampak tudi občutiti in doživeti. Obiskovalci Parka vojaške zgodovine se lahko tako poleg ogleda zbirk in razstav preizkusite tudi na simulatorju letenja z letalom MiG-21 in doživite prepričljivo izkušnjo letenja z nadzvočno hitrostjo!

MiG-21 je eno izmed najbolj razširjenih lovsko-prestrezniških vojaških letal. Izdelanih je bilo več kot 15.000 primerkov v 15 izpeljankah. Sam razvoj letala se je pričel v petdesetih letih prejšnjega stoletja, prvi prototip pa je vzletel leta 1955. Javnosti so ga predstavili leto pozneje, sovjetsko vojaško letalstvo pa ga je dobilo v operativno uporabo leta 1959. Poleg Sovjetske zveze je letala MiG-21 uporabljalo več kot 30 držav, med njimi tudi Jugoslavija. V sestavi vojaškega jugoslovanskega letalstva je bilo skupno 261 letal MiG-21 v desetih različicah.

Simulator letenja z letalom MiG-21 sta razvili podjetji Aereform in Aeronavt ter ga zasnovali okrog originalnih delov z letal MiG-21 bis. Simulator pri svojem delovanju uporablja tehnologijo virtualne resničnosti, ki omogoči uporabniku 360-stopinjski pregled nad kabino in okolico. Pilot lahko pogleda skozi okna na obeh straneh, pri čemer slika na VR-očalih sledi premikom glave. S pogledom lahko preveri gibanje krmil v kabini, se skloni bliže instrumentom, da razloči kazalce in številke, s pogledom čez ramo preveri, če so krila še na mestu, ali pa med preletom opazuje okolico.

Obiskovalci Parka vojaške zgodovine se lahko na simulatorju letenja z letalom MiG-21 preizkusijo ob doplačilu 10 EUR/osebo. Simulacija letenja traja do 15 min. Izvedba poteka pod nadzorom animatorja. Simulator letenja lahko naenkrat uporablja ena oseba, zato obiskovalcem zaradi lažje organizacije svetujemo predhodno rezervacijo termina na 031 775 002 ali na info@parkvojaskezgodovine.si.