predstavitev filma iz cikla Stari Postojnčani “Zgodbe iz vogalne hiše”

KDAJ: 16. februar 2017
URA: 19:00 - 20:00

Vabljeni na predstavitev šestega filma iz cikla Stari Postojnčani z naslovom “Zgodbe iz vogalne hiše”.

V produkciji TV Studio Proteus iz Postojne je nastal dokumentarec o najstarejšem brivsko frizerskem salonu na Postojnskem, katerega osrednja figura je 90-letni Janko Ozbič. Mojster je vrata salona na Ljubljanski ulici z identično podobo iz leta 1936, zaprl šele leta 2015.  Z obrtjo, ki ji je posvetil kar celih 70 let, se je Janko Ozbič seznanil že v otroških letih, ko je po pouku pomagal očetu v salonu. Med vojno je bil mobiliziran v italijansko vojsko, kasneje se je priključil ameriškim enotam  in v Franciji odprl frizerski salon. Kot ameriški vojak se je pričel ukvarjati s fotografijo, delal je za slovensko edicijo časnika Stars and Stripes.

Film ni zanimiv le zaradi svoje sporočilnosti o usodi številnih Slovencev, ki jih je zaznamovala vojna. Zelena vogalna hiša na Ljubljanski cesti v Postojni je v letih od 1924 do 2015 napisala posebno zgodbo. Pravzaprav sta zgodbo o tej hiši vsak s svojim življenjem pisala dva: oče in sin. Viktor in Janko Ozbič. Brivsko-frizerski salon Ozbič je v devetih desetletjih delovanja preživel različne družbene sisteme, z zanimivo življenjsko potjo Janka Ozbiča pa postal še ena zgodba iz postojnske preteklosti, ki jo je bilo vredno iztrgati pozabi in jo postaviti v zgodovinski spomin mesta.

Scenarij in režija: Silva Bajc, kamera: Klemen Premrl, montaža: Manuel Tomšič, grafika: Neja Kalan, organizatorka: Nevenka Burger, produkcija TV Studio Proteus, december 2016, odgovorna urednica: Alenka Furlan Čadež. Izvršni producent: Ernest Zakarija-Neto.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=scHxbSQ9Z80

Ozbič_zgodbe iz vogalne hiše