Interdisciplinarna ekskurzija za ravnatelje/ice in učitelje/ice osnovnih šol

KDAJ: 16. januar 2016 - 23. januarja 2016
URA: 8:00 - 16:00

Vabilo na interdisciplinarno ekskurzijo za ravnatelje/ice in učitelje/ice osnovnih šol

»Nove pridobitve kulturne in naravne dediščine v Dinarskokraški pokrajini«

Regionalna destinacijska organizacija (RDO) Postojnska jama-Zeleni kras, ki pod okriljem RRA Zeleni kras d.o.o. deluje kot turistična organizacija na delu območja dinarskokraške regije– pokrajini izjemnega naravnega bogastva in pomembne strateške lege, predstavlja muzejsko-interpretacijske vsebine kulturne in naravne dediščine: Park vojaške zgodovine Pivka, Notranjski muzej Postojna in Muzej Cerkniškega jezera – Interpretacijski center Cerkniško jezero. Skupaj uvajamo nov sodoben pristop: interdisciplinarne ekskurzije, ki jih brezplačno organiziramo za vse slovenske ravnatelje/ice in učitelje/ice osnovnih šol.

Ekskurziji bosta

v torek, 16.2.2016, od 8:00 do 16:00 ure in

v torek, 23.2.2016, od 8:00 do 16:00 ure.

 

V program ekskurzije z naslovom »Nove pridobitve kulturne in naravne dediščine v Dinarskokraški pokrajini« – pokrajini izjemnega naravnega bogastva in pomembne strateške lege smo vključili predstavitve dveh novih muzejskih razstav ter interpretacijski center, ki predstavljajo ključne vsebine iz učnih načrtov osnovnih šol v Sloveniji, in sicer:

Muzej Cerkniškega jezera Jezerski hram
V muzeju spoznamo presihajoče Cerkniško jezero preko unikatnega modela – žive makete. Model jezera dopolnjujeta temi Človek in jezero (delovno okolje, življenjski prostor, prostočasne aktivnosti) ter Naravno okolje in jezero (rastlinske in živalske vrste, različni biotopi). Edinstveni prikaz jezera in življenja ob njem v vseh letnih časih dopolnjujeta multivizija in urejen etno park, ki obsega kozolec toplar, ribolovno zbirko, prikaz drsanja, čolne drevake in delavnico za izdelavo drevakov, kjer nosilec izročila dediščine izdelave drevakov te tudi izdeluje.

IMG_5434

Nova stalna razstava Muzej krasa v Notranjskem muzeju Postojna:
Razstava nudi izbor vsebin, ki temeljijo na učnih načrtih in nudijo učiteljem dopolnitev njihovi razlagi z interaktivnim izkustvom. Integracijo učnega načrta lahko najdete med sporočili, ki nazorno prepletajo razlago geologije Slovenije in proces raztapljanja apnenca, nastanka kraških pojavov in človekovega življenja na krasu od poselitve pračloveka in ledenodobnih živali do razvoja jamskega turizma ter jamarstva.

muzej-krasa-delavnice_fotoMihaDolenc-006_web

Park vojaške zgodovine Pivka:
Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji. V letošnje leto, ko obeležujemo 25 let samostojnosti Republike Slovenije , vstopa Park z novo razstavo Pot v samostojnost, ki prikazuje proces osamosvajanja Slovenije s poudarkom na vojni ´91. Razstava predstavlja osrednjo muzejsko predstavitev osamosvojitvenega dogajanja na nacionalnem nivoju. Poleg tega pa ponuja Park vojaške zgodovine svojim obiskovalcem tudi ostale zbirke in razstave, med katerimi izstopajo zlasti različna oklepna vozila, letala in podmornica P-913, kot najatraktivnejši eksponat Parka, katero si je mogoče ogledati tudi od znotraj.

notranjostpodmornice_Avesc

Na podlagi interaktivne ekskurzije bomo v nadaljevanju, v sodelovanju z vami, oblikovali vam primerne programe za različna vzgojno-izobraževalna doživetja: ekskurzije ali terensko delo, ki bodo učečim ponudila trajno izkušnjo in znanje.

Program:

·         8:50 zbor na parkirišču Notranjskega muzeja Postojna, Kolodvorska cesta 3 v Postojni (individualni prihod)

·         9:00-10:30 Muzej krasa, Notranjski muzej Postojna

·         10:30-11:00 odmor za kavo

·         11:00-12:30 Muzej Cerkniškega jezera – Interpretacijski center Cerkniško jezero

·         13:00-13:45 malica v Kantini Pivka, Park vojaške zgodovine, Pivka

·         13:45-15:30 Park vojaške zgodovine Pivka

·         16:00   prihod v Postojno

 

Organizacija in prijave :

Ekskurzija bo potekala z avtobusnim prevozom, z vstopno in končno postajo v Postojni in je za vse udeležence brezplačna. Spremljal vas bo vodja RDO Postojnska jama -Zeleni kras Dejan Iskra. Predvideno je le plačilo malice (4-6 € na osebo, poravna udeleženec sam), ki bo organizirana v Kantini Pivka.

Prosimo vas, da nam ime in priimek udeležencev ekskurzije vaše šole sporočite do torka, 9.2.2016, na naslov info@notranjski-muzej.si ali na telefonsko številko: (05) 72 11 090/041 313 179 (Tina Poljšak).

 

Vljudno vabljeni.

Dejan Iskra, vodja RDO Postojnska jama-Zeleni kras

 

V sodelovanju z soorganizatorji:

·         Park vojaške zgodovine Pivka – https://www.parkvojaskezgodovine.si/

·         Muzeja Cerkniškega jezera – http://jezerski-hram.si/

·         Notranjski muzej Postojna: Muzej krasa – http://www.muzejkrasa.si/