Dan državnosti v Parku obeležili s pestrim muzejskim programom

27.junij 2022

V Parku vojaške zgodovine je praznični vikend ob dnevu državnosti zaznamovalo razgibano muzejsko dogajanje. Muzejski utrip je z bogatim naborom dogodkov popestril že tradicionalni program Praznujte z nami!, ki je obiskovalcem oživil spomin na zgodovinske trenutke ob slovenski osamosvojitvi. Obiskovalci so se lahko o prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja v soboto in nedeljo, 25. in 26. junija, poučili ob strokovnem vodenju po nosilni razstavi »Pot v samostojnost«. Vsebinski prikaz zgodbe slovenskega osamosvajanja je dopolnila projekcija več kratkih filmov, pripravljenih v sklopu projekta »Zbrali smo pogum«, ki so podrobneje predstavili obdobje plebiscita, osamosvojitev in potek vojne za Slovenijo. Povezava do portala: https://www.zbralismopogum.si/

Pestro dogajanje minulega vikenda je obogatil raznolik spremljevalni program. V soboto dopoldne je bil organiziran voden pohod na Primož z ogledom notranjosti utrdbe Alpskega zidu, nedeljski obiskovalci pa so se lahko udeležili tudi vodenja po razstavah tankovsko-artilerijske zbirke v paviljonih B in C z vključenim ogledom depojev vozil Parka vojaške zgodovine. Ob Dnevu državnosti so se v Parku vojaške zgodovine predstavili tudi pripadniki Slovenske vojske, ki so v sklopu promocije vojaškega poklica navdušili z dinamično predstavitvijo tanka M-84. Najmlajše pa so oba dneva posebej pritegnile tudi zanimive otroške delavnice.

Krono praznovanju Dneva državnosti je predstavljala slovesnost “Domovina praznuje” v organizaciji Zavoda Iskreni, na kateri je kot slavnostni govornik nastopil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, v okviru programa prireditve pa je zbrane nagovoril tudi​ podjetnik, inovator in znanstvenik dr. Aleš Štrancar. Samostojni državi so se s svojim nastopom na slovesnosti poklonili številni znani glasbeni gostje: Prifarci, Simfonični orkester Cantabile, Aleksander Mežek, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec in Manca Izmajlova. Slovesnost je neposredno prenašala tudi RTV Slovenija.

Dogodek je v Pivko pritegnil zelo veliko število udeležencev, ki so si pred pričetkom proslave z zanimanjem ogledali tudi muzejske zbirke in razstave. V Parku vojaške zgodovine so tako v prazničnem vikendu zabeležili več kot 2.000 obiskovalcev.

Dogodek je podprla Zavarovalnica Triglav d.d.