Admiral Rob Bauer, predsedujoči Vojaškemu odboru Nata, obiskal PVZ

21.februar 2023

Park vojaške zgodovine je v torek, 21. februarja, v sklopu dvodnevnega uradnega obiska v Republiki Sloveniji obiskal admiral Rob Bauer, predsedujoči Vojaškemu odboru Nata, ki predstavlja najvišji organ te vojaške organizacije. Admirala Bauerja so dan prej že sprejeli načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, minister za obrambo Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Delegacijo je v Parku vojaške zgodovine sprejel direktor Parka mag. Janko Boštjančič s sodelavci. Direktor Parka je ob ogledu muzejskih zbirk in razstav visokim gostom predstavil dosedanji razvoj Parka in načrte za prihodnost, poseben poudarek pa je bil dan tudi orisu zglednega sodelovanja med Parkom, Slovensko vojsko ter Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije.

Admiral Bauer si je z zanimanjem ogledal celotno zbirko, ki odraža burno vojaško zgodovino 20. stoletja vključno s stalno razstavo »Pot v samostojnost« ter dodatno muzejsko ponudbo. Posebno zanimanje gostov je pritegnila novo manjša razstava »Lipicanci – žive legende«, ki jo je Park pripravil v sklopu projekta priprave dokumentarnega filma »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice«, ki govoril o reševanju lipicancev konec druge svetovne vojne s strani generala Pattona. Ime vojaške vaje Lipicanec/Lipizzaner, ki si jo je visoka delegacija pred tem ogledala na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, izvira prav iz omenjene zgodbe.

Park je tako že drugič gostil predsedujočega Vojaškega odboru Nata kot najvišjega častnika Severnoatlantske zveze; leta 2019 je namreč Park obiskal takratni predsedujoči, britanski letalski general (Air Chief Marshal) Sir Stuart Peach.

Admiral Bauer se je ob zaključku obiska zahvalil gostiteljem za zanimivo in nadzorno predstavitev muzejske zbirke ter poudaril njen pomen tudi za razumevanje današnjih okoliščin in sveta v katerim živimo.